Ей сега ще ви покажем...
Природа

Най-опасните действащи вулкани на Земята

Най-опасните активни вулкани на Земята

Много прогнози за възможен край на света включват изригването на супервулкана Йелоустоун. Но освен този прекалено разрекламиран вулкан на Земята има много други вулкани, които са бомба със закъснител за близките градове.

В следващите редове ще ви разкажем за десетте най-опасни вулкана на Земята, до които определено не трябва да правите селфи.

10. Галерас, Колумбия

Галерас, Колумбия
Този стратовулкан с голяма калдера се намира западно от град Пасто и е един от най-активните вулкани в Колумбия. Той е активен повече от един милион години и няма предпоставки да се успокои през 21 век.

През 1993 г. по време на изригването на Галерас са убити девет души, включително шестима учени, а през 2010 г. 9 (според други източници 8) хиляди души са евакуирани от района в непосредствена близост до вулкана.

Ключевская Сопка, Русия

Ключевская Сопка, Русия
Ключевская Сопка е един от най-високите вулкани на Земята и е най-високият активен вулкан на континента Евразия. Разположен е на полуостров Камчатка и изненадващо е покрит с чист сняг и ледени кори, които по време на изригването могат да създадат интересен контраст с потоците пепел и лава.

Той може да хвърля стълб от пепел на височина до 8 километра. Ключевская Сопка изригва периодично, приблизително веднъж на пет години, започвайки от 1737 г. (това е само първото от документираните изригвания, а колко е имало преди това, не се знае). Най-мощните изригвания се случват през 19 век.

8. Килауеа, Хавай

Килауеа, Хавай
Името на този вулкан не е много оригинално: в превод от хавайски означава „изригване“, „разплискване“. Смята се, че именно той е избран за дом от местната богиня на вулканите.

Килауеа е най-активният щитов вулкан на острова, той изригва почти непрекъснато от 1983 до 2018 г., което причинява много разрушения, както и силни земетресения и пожари.

През 1912 г. е създадена Хавайската вулканична обсерватория, която наблюдава за активността на Килауеа.

7. Мерапи, Индонезия

Мерапи, Индонезия
Мерапи (което означава „планина от огън“) е един от най-активните вулкани в Индонезия, който изригва от векове. Намира се в близост до центъра на остров Ява, на около 32 километра северно от град Джокякарта.

Едно от най-големите регистрирани изригвания се случва през 1637 г. и довежда до унищожаването на няколко града и села в Ява.

Най-големият риск, свързан с този вулкан, е разпространението на пирокластични потоци: смес от вулканични газове, пепел и отломки, които могат да се движат със скорост 700 км/ч. През 2010 г. 353 души стават жертва на такъв горещ поток.

6. Сакураджима, Япония

Сакураджима, Япония
Този активен стратовулкан до 1914 г. сам по себе си е бил отделен остров, но потоците от лава го свързват с полуостров Осуми.

Вулканичните изригвания се наблюдават почти непрекъснато от 1955 г., като представляват сериозна опасност за близките населени места, най-големият от които е град Кагошима (над 600 хиляди жители).

И не е изненадващо, че поради своята опасност през 1991 г. Сакураджима е включен в списъка на вулканите от десетилетието.

5. Таал, Филипини

Таал, Филипини
„Да живееш като на вулкан“ вече не е актуална фраза за жителите на остров Таал, където се намира един от най-опасните вулкани в света. Филипинските власти решиха да забранят на островитяните да се връщат в опасния район и да им осигурят домове далеч от вулкана.

Вулканът Таал се събуди от сън на 12 януари 2020 годона и започва да хвърля колони пепел на километър височина. Поради това жителите на провинция Батангас трябваше спешно да бъдат евакуирани. И тъй като вулканът не показва лошия си характер за първи път, властите решават да защитят хората от него веднъж завинаги.

4. Нирагонго, Конго

Нирагонго, Конго
Заедно със съседния връх Нямлагила вулканът Нирагонго осигурява около 40% от цялата вулканична активност в Африка.

Главната особеност на този вулкан е невероятно течната лава. Това се дължи на ниското съдържание на кварц в нейния състав. Благодарение на течността си, лавата може да „лети“ по склоновете със скорост до 100 километра в час.

3. Колима, Мексико

Колима, Мексико
Най-активният мексикански вулкан се състои от два конични върха, но само един от тях е активен.

От време на време (документирано от 1576 г.) Колима напомня на околните обитатели за своето съществуване, като изхвърля пепел, лава и дим. При последното изригване той хвърля стълб от пепел и дим на височина 10 километра.

2. Санторини, Гърция

Санторини, Гърция
Санторини е най-големият действащ морски вулкан в света. Именно изригването на Санторини и последвалото цунами преди около 1600 до новата ера се счита за причина за смъртта на минойската цивилизация на остров Крит (но това не е точно подтвърдено от историците). Има и хипотеза, че споменът за това бедствие лежи в основата на легендата за Атлантида.

След това вулканът Санторин показа само редки случаи на сеизмична активност, за последен път през 50-те години на 20 век. Въпреки това, вулканолозите постоянно го наблюдават.

1. Везувий, Италия

Везувий, Италия
Кой вулкан е най-опасният в света? Отговорът на този въпрос зависи от определениете за опасност. Добър показател е общата вулканична опасност, генерирана от вулкана. А това от своя страна се описва най-добре като комбинация от вероятността за изригване, размера и възможните щети от дейността на вулкана. Супервулканите като Йелоустоун, ако избухнат, ще застрашат живота и имуществото на хората в световен мащаб.

Но в разумни времеви рамки от нашето съществуване вероятността от подобна експлозия е изключително малка и човечеството вероятно ще намери други начини да навреди на себе си много преди супервулканът да изригне.

Ето защо действащият вулкан Везувий заема първо място в тази класация. Склоновете му и непосредствената зона около него са изключително гъсто населени; дори град Неапол се намира само на около 15 км от вулкана. В случай на голямо изригване, повече от 3 милиона души могат да бъдат застрашени от смърт или в най-добрия случай загуба на всичко имущество.

Везувий не е изригвал от 1944 г. насам и може да остане заспал дълго време. Но има хипотеза, че рано или късно той ще се събуди отново (приблизителният период е от десетилетия до векове, за разлика от неопределено дългия сън на супервулканите). В момента дейността на Везувий се следи денонощно от центъра на Osservatorio Vesuviano в Неапол.

Оценете статията ни:

Средна оценка:

Още няма оценки. Бъди първи

Избрани статии
Най-богатите страни в света 2023
Най-добрите домашни рутери 2023
Какъв телефон да си купя?