Исландия е европейската държава с най-много вулкани. В страната има 26 действащи и повече от 150 изгаснали вулкана. Въпреки че България е далеч от тази бройка, у нас също има вулкани. Вижте къде се намират те:

Кожух

Това е най-известният вулкан у нас. Намира се в Санданско-Петричката котловина и се издига 200 м над коритото на река Струма. Кожух не е активен от близо 1 милион години.

През конуса на вулкана преминава реката и на това място извира топла минерална вода. Името му идва от народните вярвания, че прилича на наметнат кожух.

Заради уникалната флора и фауна в района местността е обявена за природна забележителност. Тук се среща считаната за рядък вид котешка змия. На източното подножие на възвишението Кожух се намира местността Рупите.

Високата ела

Това е млад вулкан на около 32 млн. години. Намира се в близост до софийското село Кокаляне. Той също е загаснал и няма опасност от изригвания. Според учените обаче, ако такова нещо се случи, то би било смъртоносно за София и околностите й.

Витоша

Планината над София е била активен вулкан преди повече от 30 млн. години. Самият вулкан е на около 70 млн. години. Учените все още спорят за произхода й, но са категорични за едно – този вулкан е напълно заспал и никога няма да се разбуди.

Голямата Папия

Намира се над Царево. Свидетелства за това, че преди 80 млн. години по Черноморието е имало активна вулканична дейност. Пример за това са множеството вулканични скали по крайбрежната ивица между Ахтопол и Силистар. 

От дирекцията на природния парк "Странджа" дори предлагат на туристите маршрут, по който да минат през всички останки от вулканична дейност в района.

Източник: Profit.bg