Sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Интересни факти за вулканите

Интересни факти за вулканите

Нина НордНина Норд
Джедай
760495
Вулкан

На Земята съществуват 1500 вулкана, които могат да се активират във всеки един момент. Те се образуват, когато разтопена магма се надига към повърхността на земята, и разкъсват тънките й слоеве.

Вулканичната пемза е единственият вулканичен камък, който плава на повърхността на водата. Тя е сива на цвят, с кухини, които се образуват при излизане на горещи газове от камъка, когато се охлажда.

Най-огромните вулкани се наричат супервулкани. Тяхното изригване може да доведе до ужасяващи последствия – огнен дъжд на хиляди километри от самия вулкан, глобални климатични промени заради попадането на пепел в атмосферата.

Обикновено изригването на вулкан се случва веднъж на 100 000 години. Според учените сега е моментът да изригнат вулканите в парка Йелоустоун. Най-голямото изригване на вулкан е на индонезийския остров Сумбава.

Там изригването на вулкана Тамбора довежда до смъртта на 100 000 души. В Индонезия се намират най-много активни вулкани – 76 броя. Голяма част от вулканите се образуват на края на тектонични плочи, които образуват повърхността на земята.

В Исландия, земята на огъня и леда, се намират много вулкани. Неотдавното изригване на вулкана Ейяфятлайокутл бледнее в сравнение с изригването на Скаптар.

Изригнал Вулкан

Той разрушил хранителните запаси на острова и станал причина за глад, унищожил една пета от населението на страната. Изригването на вулкана Пинатубо във Филипините през 1991 г. довело до много по-тежки последствия – той изхвърлил 22 милиона тона серен диоксид, който обкръжил цялата планета и довел до намаляване на температурата с 0.5 градуса.

Вулканите могат да растат – когато лавата и пепелта се събират, те добавят допълнителни метри към повърхността на вулкана. Вулканите, които са неактивни, се наричат спящи.

Понякога при изригването на вулкан стените, които съдържат магма, се рушат, и се образува гигантски кратер, който се нарича калдера. Най-големият вулкан на Земята е хавайският Мауна Лоа. Той се намира на 4000 метра надморска височина.

Изригванията на вулкан превръщат залеза в наистина красива картина – появяват се оранжеви и коралови оттенъци. Това се обяснява с дребните частици пепел, които разсейват слънчевите лъчи.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.9
52
42
33
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Стеличка
Стеличка
14.01.2014 20:00
Много интересно!!!
1
0
ралица на 9 години от несебър
ралица на 9 години от несебър
13.03.2012 16:05
не сте добавили най важното за вулканите влезте в старт бг и ще видите истинската информация за вулкани
1
0