Автор: admin
Публикувано на: 02.10.2009 13:55:11

Рейтинг:

Вулканът

Безспорно един от най-величествените вулкани на Земята е намиращият се на 70км. от Мексико Сити и извисяващ се на 5 426м. над морското равнище Попокатепетъл. Той е и втората най-висока точка в Мексико, след Пико де Орисаба (5 636м.).

Попокатепетъл се свързва с другия голям вулкан в близост Истаксиуатъл, чрез седловината Пасо де Кортес, като те са част от огромния Трансмексикански вулканичен пояс, чиято дължина е цели 900км. Името Попокатепетъл произлиза от езика на ацтеките, на който думата „popōca” означава пуши, а „tepētl” – планина. Вулканът е наричан също Ел Поп и Дон Гойо.

Кратерът на вулкана е с размери 400 на 600 метра, като той е скован в лед и сняг почти през цялата година. Попокатепетъл се е формирал след три много мощни изригвания, последното от които е станало около 800 години преди новата ера.

В момента Попокатепетъл е един от най-активните вулкани в Мексико. Той се е събудил през 1947г., а през 1994г. започва да изхвърля газ и пепел на 25км. разстояние. Това подтиква учените да стартират редица изследвания и след тяхно предупреждение през 2000г. са евакуирани десетки хиляди души, благодарение на което те са спасени от сигурна смърт на 19-ти декември, когато е регистрирано най-мощното изригване на Попокатепетъл от 1 200 години насам.

Както всички величествени природни образувания и този вулкан се свързва с множество легенди. Според една от тях Истаксиуатъл е била принцеса от ацтеките и когато тя навършила пълнолетие, баща и пожелал да я омъжи за принц от същото племе. Един ден обаче, принцесата срещнала случайно на улицата принца на няколко други племена, Попокатепетъл, и се влюбила в него.

Когато Истаксиуатъл казала на баща си императора за кого иска да се омъжи, той побеснял, но въпреки това се съгласил, като поставил на Попокатепетъл едно условие. То било неговото племе да подкрепя ацтеките във войната им срещу враговете. Когато започнала първата битка, ацтеките внезапно се оттеглили и оставили племето на Попо само да се сражава, но въпреки това то успяло да победи врага.

Императорът обаче казал на дъщеря си, че Попокатепетъл е мъртъв, а на него изпратил писмо, с което го уведомил, че Истаксиуатъл е умряла от мъка по него. Попо не повярвал на тези думи и една нощ се промъкнал в двореца, след което двамата влюбени избягали и се оженили, а императорът се отрекъл от дъщеря си и обявил, че тя е мъртва за него.

Двамата живели щастливо няколко години, но Истаксиуатъл внезапно се разболяла и починала, въпреки усилията на Попокатепетъл да я спаси. Точно по това време настъпили земетресения и се формирали двата вулкана. Един глас от небето казал на Попо да остави тялото на Истаксиуатъл на върха на единия вулкан и той така и постъпил, след което легнал до нея и зачакал собствената си смърт. Години по-късно труповете им се превърнали в две планини, наричани „Пушеща планина” и „Бяла жена”.

Снимки: popocat 

Читателски коментари
Твоят коментар
Избери самоличност
Регистриран потребител: Посетител Анонимен:

Потребителско име:

Парола:

Произволно име:

URL адрес: http://

Login with Facebook
Коментар:
Проверка:
CAPTCHA

Въведи кода от картинката:

Нашите спонсори



Booking.com

Booking.com
Последни галерии
autoblog.bg | motoblog.bg | travelblog.bg | mamablog.bg | fashionblog.bg | techblog.bg | funny.bg