Оукланд, най-големият и най-гъсто населен град на Нова Зеландия, се намира във вулканична област, наситена с повече от 50 вулкана. Те са произвели около 90 изригвания през последните 90 000 години и никой не може да предвиди кога ще е следващото.

Градът е буквално гореща точка, захранвана от изхвърляната гореща магма от мантията на земята, която се издига под земната повърхност. На всеки неколкостотин или хиляда години магмата намира слабо място в земната кора точно под Оукланд и произвежда конус, кратер или лагуна.

Последният път, когато това се случва, е преди около 600 години. От тази дейност се ражда широкият шест километра остров Рангитото. Освен това сd унищожени маорските селища на съседния остров Мотутапу.

Окланд е единственият град в света, построен върху базалтова вулканична област, която все още е активна. И при това не е малък град - той е дом на 1.4 милиона жители, или почти една трета от населението на страната.

Ако вулканите под него изригнат, със сигурност щетите върху града ще бъдат неописуеми.

Вижте още: Най-опасните вулкани в наши дни

За щастие, вулканите под Окланд са малки, в сравнение с повечето вулкани по света. Съвкупният обем на всички материали, изригнали от 50-те вулкана около града, е колкото тези от едно изригване на по-голям вулкан.

Повечето от вулканите в Окланд са с малки конуси - около 150 метра височина.

И въпреки че един от тях не може да нанесе големи щети, фактът, че магмата преминава през земната кора много бързо – с около пет километра в час, не оставя много време за предупреждение и евакуация.

Освен това не е възможно да се предскаже вулканичното изригване.

Вулканите в Окланд са разположени в рамките на около 20 км от центъра на града. Можете да ги оприличите на малки хълмове. Някои от кратерите са пълни с вода и формират езера.

От 1915 г. конусите им са защитени от закона.