Над 1000 вулкана бяха открити на Венера
Над 1000 вулкана бяха открити на Венера / снимка: sxc.hu

Появиха се нови доказателства за наличието на активни вулкани на Венера: използвайки събраните данни от американската космическа сонда "Магелан", бяха открити червени петна по повърхността на планетата.

 

От известно време астрономите проследяват геоложката активност на Венера и нейната повърхност е покрита с над хиляда вулкана, според онлайн изданието Ciel&Space. Екип от американски учени от Калифорнийския университет, ръководен от Наталия Бондаренко, анализира данните от космическата сонда "Магелан", която обикаля в орбитата около Венера, още от 1990 г.

 

Преработването на тези данни разкри факта, че в региона на Bereghinia Planitia в северното полукълбо на Венера има зони с температура с 85 градуса по-висока спрямо останалата повърхност на планетата, пише БГНЕС. Прогнозите на астрофизиците са за интензивна геоложка активност на Венера. Свидетелство за това беше и публикуването на данните, получени през април 2010 г. от екип от международни учени. Те разкриха информация за съществуването на "прясна лава" в три региона в южното полукълбо на планетата. Филмът, заснет с помощта на данните от космическата сонда Венера "Експрес", която обикаля около планетата още от 2006 г., може да бъде видян на страницата на НАСА.