През 2010 г. между 14 и 22 април, всички, които често разчитат на самолетите, за да отидат в командировка или на почивка, бяха изправени пред необичаен проблем. Исландският вулкан с трудното име Ейяфятлайокутл започна да бълва облаци дим и пепел и блокира за дълго въздушния транспорт над Европа. Съвременното въздухоплаване се оказа абсолютно безпомощно и ни показа колко малки сме всъщност пред природните стихии.

Ейяфятлайокутл е само предупреждението. 

Но ако трябва действително да се взираме тревожно в нещо, то това е супервулканът в природния парк Йелоустоун в САЩ, най-големият на Земята. Защото ако той избухне, мръщенето на исландския вулкан ще ни се струва като детската игра на едно джудже!

Бомба със закъснител цъка под прочутия парк, предупредиха наскоро американски учени. Според екипа от Университета на щата Юта е изключително тревожно, че супервулканът под Йелоустоун

 се надига с рекордно темпо от 2004 г. насам.

Дъното на калдерата на вулкана в момента е със 74 см по-високо, отколкото е било през 1923 г., което показва значително „подуване” отдолу. Подът на калдерата се надига с по 7,8 см през всяка от последните 3 години. Резервоарът на вулкана се пълни с магма тревожно бързо, предупреждава екипът от Юта.

Историята показва, че вулканът изригва с доста точна периодичност от 600 хил. години. Последната е била преди 642 хил. години. Дали не сме закъснели вече за следващото гигантско бедствие?